De gezondheidsvoordelen van bieslook.

voordelen van bieslook

Bieslook wordt het best gebruikt om voedsel op smaak te brengen.
Bieslook (Allium schoenoprasum) is een eetbaar lid van het geslacht Allium – een bloeiende plantenfamilie waartoe ook de knoflook sjalotten, prei, en sint-jakobsschelpen behoren. De onderste stengels en bollen van dit kruid hebben een milde, zuivere, uienachtige smaak die vaak wordt gebruikt als garnering op gerechten zoals gebakken aardappelen of spiegeleieren.

Voordelen voor de gezondheid.

Bieslook wordt meestal gebruikt om voedsel op smaak te brengen. Maar sommige mensen hopen ook gezondheidsvoordelen van bieslook te krijgen wanneer ze de grasachtige plant medicinaal gebruiken

De meest voorkomende manier waarop mensen bieslook in de natuurgeneeskunde gebruiken is om parasitaire wormen te behandelen. Dit zijn ziekteveroorzakende wormen die leven en zich voeden in of op een mens. Onderzoekers hebben de rol van veel verschillende natuurlijke producten onderzocht om verwaarloosde parasieten te behandelen, waaronder citroengras en knoflook. Maar er is niet genoeg bewijs om het gebruik van bieslook voor de behandeling van parasieten te ondersteunen.

Sommige mensen gebruiken bieslook ook om het risico op infecties te verminderen, om het watergewicht te verminderen, of als een stimulerend middel. Op dit moment is er niet genoeg bewijs om deze gezondheidsvoordelen te ondersteunen.

Voeding.

Een eetlepel verse, rauwe bieslook bevat minder dan 3 calorieën, waarvan de meeste afkomstig zijn van koolhydraten (vezels) en eiwitten, volgens USDA gegevens.

Mineralen in bieslook zijn calcium (3 mg), fosfor (1,7 mg), en kalium (8,9 mg). Maar het eten van een portie bieslook zal niet significant bijdragen aan je vitaminen voor die dag.

Vitamines in bieslook zijn onder andere vitamine A (3% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), vitamine C (3%), vitamine K (8%), en foliumzuur (1%).

Bieslookolie is in sommige supermarkten te koop. Sommige koks maken zelfs thuis bieslookolie. Bieslookolie bevat aanzienlijk meer calorieën omdat het meestal een combinatie is van een bakolie (zoals canolaolie) en vers bieslookextract.

Selectie, bereiding en opslag.

U vindt verse, rauwe bieslook in de groenteafdeling van bijna elke supermarkt. Meestal zijn ze verpakt in bossen. Bieslook is het hele jaar door verkrijgbaar.

Als je de beste bieslook kiest, zoek dan volle stengels die heldergroen en gelijkmatig gekleurd zijn. Vermijd bieslook die verwelkt of geel begint te worden, want deze is ouder en zal niet zo lang houdbaar zijn.

Als u de bieslook mee naar huis neemt, knip hem dan pas als u klaar bent om hem te gebruiken. Wikkel ze in een papieren zakdoekje en zet ze in de koelkast tot u ze nodig hebt voor een recept. Ze zouden ongeveer een week houdbaar moeten zijn.

Om bieslook in of op een gerecht te gebruiken, hakt u ze fijn met een scherp mes of gebruikt u een keukenschaar om ze in stukjes van een halve centimeter te knippen.

Sommige mensen kopen en gebruiken ook gevriesdroogde bieslook omdat die langer houdbaar is. Maar omdat verse bieslook gemakkelijk verkrijgbaar en over het algemeen niet duur is, geven de meeste koks de voorkeur aan de verse variant.

Een van de meest populaire manieren om van bieslook te genieten is bovenop een gebakken aardappel met ander beleg zoals boter of zure room. Als je op je gewicht let, is bieslook alleen al een geweldige manier om smaak toe te voegen zonder calorieën aan de aardappel toe te voegen.

Bieslook past ook goed bij roomkaas, eieren, groene salades, mayonaise salades, en als garnering. Knip de bieslook onmiddellijk voor gebruik, omdat de delicate smaak snel vervaagt.

Mogelijke bijwerkingen.

Er zijn weinig bijwerkingen bekend van het eten van bieslook, hoewel sommige bronnen melden dat je een indigestie kunt krijgen als je er te veel van eet.

Als je allergisch bent voor uien of knoflook, kun je een reactie krijgen bij het eten van bieslook. Volgens één bron bevat bieslook diallyl disulfide en mogelijk allicine, wat bij sommige mensen een reactie kan veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek je passie en zet de eerste stap naar een succesvolle carrière als Fitnesstrainer A
Gezondheid Sport

Ontdek je passie en zet de eerste stap naar een succesvolle carrière als Fitnesstrainer A

Wil jij van je passie voor fitness je beroep maken en een veelbelovende carrière als fitnesstrainer starten? Dan is de Fitnesstrainer A-opleiding bij Mifit Academy in samenwerking met Sport Opleidingen Nederland precies wat je nodig hebt. In dit blog ontdek je waarom deze opleiding zo gewild is en waarom Mifit Academy zich onderscheidt van de […]

Lees meer
ISO 9001 of HKZ certificering
Gezondheid Tips

Stapsgewijs naar zorgkwaliteit: Het implementeren van ISO 9001 of HKZ certificering

In de dynamische wereld van de zorg streven zorgverleners ernaar om de allerbeste zorg te bieden en tegelijkertijd te voldoen aan de steeds strenger wordende eisen van gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Een effectieve manier om deze doelen te bereiken, is door het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) en het behalen van een relevant certificaat. Maar […]

Lees meer
Gezondheid Tips

Ashwagandha voordelen: een natuurlijk kruid voor welzijn en gezondheid

Ashwagandha, ook wel bekend als Withania somnifera of “Indiase ginseng,” is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Dit krachtige adaptogene kruid staat bekend om zijn diverse voordelen voor de gezondheid en wordt steeds populairder in de westerse wereld. In dit artikel zullen we dieper ingaan op ashwagandha voordelen, waarom […]

Lees meer