Handige afslanktips

Handige afslanktips

1. Denk in centimeters, niet in kilo’s                         

Meet je taille bij je navel of meet je bovenbenen op een vaste plek in plaats van steeds op de weegschaal te gaan staan. Deze methode is een stuk betrouwbaarder en veel minder frustrerend.

2. Uit eten gaan

Wanneer je uit eten gaat om bijvoorbeeld iets te vieren of je gaat beroepsmatig vaak buitenshuis dineren zijn er veel praktische tips om de calorieën te beperken, namelijk:

Drink matig alcohol, een glas wijn levert bijvoorbeeld al gauw 100 kcal en het blijft niet vaak bij slechts één glas;

Neem geen dessert, deze zijn vaak vet of suikerrijk. Wil je wel graag iets na neem dan een kom vers fruit of een lekker kopje koffie met één bonbon of een klein koekje;
Gebruik zo min mogelijk sauzen bij het eten, deze bevatten vaak veel calorieën (de rode sauzen minder);

Eet totdat je nog een beetje trek hebt en stop dan, je zult merken dat het verzadigingsgevoel even later optreedt;

Vraag om gekookte aardappelen in plaats van patat/gebakken aardappelen of om zilvervliesrijst, beiden een stuk voedzamer en minder calorierijk.

Uitgelicht: maaltijdvervanger 

3. Boodschappen doen

Om niet in de verleiding te komen allerlei dingen in je winkelwagentje te gooien die niet goed voor je zijn, zoals snacks en fastfood, kun je het volgende doen:

Zorg ervoor dat je een volle maag hebt zodra je gaat winkelen;
Maak een boodschappenlijstje en houd je daar strikt aan;
Neem zo min mogelijk kant en klaar voedsel mee en voorkom op die manier dat je in de verleiding komt.

4. Tussendoortjes plannen

Door je tussendoortjes te plannen en bewuste keuzes te maken voorkom je dat je gaat zondigen en je vervolgens schuldig gaat voelen. Je geniet dan des te meer van het tussendoortje!

5. Schakel hulp in

Als je aan het afslanken bent kan het best eens lastig zijn om niet toe te geven aan alle verleidingen die je op je pad tegenkomt. Wat je dan kunt doen is een aantal mensen in je directe omgeving vragen je te ondersteunen. Vraag ze bijvoorbeeld om niet aan te dringen dat enorme stuk slagroomgebak op te eten tijdens een verjaardagsfeestje, vraag ze je te motiveren en te stimuleren en je er attent op te maken wanneer ze kunnen zien dat je bent afgevallen. Een complimentje over je nieuwe figuur is een enorme stimulans! Een kring van supporters kan een enorm verschil maken. Maar ook samen het slankplan volgen kan erg motiverend werken, je stimuleert immers elkaar!

6. Zorg voor voldoende rust 

Als je onvoldoende slaapt, maakt je lichaam meer cortisol aan, een stresshormoon dat je eetlust behoorlijk versterkt. Bovendien heb je als je erg moe bent, snel minder wilskracht om nee te zeggen tegen iets wat je anders makkelijk zou kunnen laten staan. Zorg dus voor voldoende slaap!

7. Eet elke dag chocolade  

Ja, je leest het helemaal goed: elke dag chocolade! Die beruchte dikmaker helpt je namelijk om af te vallen. Chocolade bevat talloze geluksstofjes zoals anandamide, tryptofaan en theobromine. Door deze geluksstofjes vermindert je eetlust en voel je je lekkerder in je vel. Bovendien bevat chocolade ook nog eens vezels en hele gezonde vetten. De truc is om elke dag (bij voorkeur in de ochtend) een klein stukje pure (min. 72% cacao) chocolade te eten. Dan heb je meteen je chocoladefix voor die dag gehad. Door gecontroleerd en gematigd te genieten hoef je je minder in te spannen om jezelf de rest van de dag te beheersen.

8. Liever krachttraining dan cardio

Vergeet de loopband en de hometrainer. Krachttraining levert veel meer op. Het zorgt dat je spiermassa toeneemt, wat goed is voor je stofwisseling. Na een pittige krachttraining blijf je namelijk nog uren meer calorieën verbranden dan normaal! Train wel intensief, dus telkens een beetje zwaarder en uitdagender. Opdrukken is een goede oefening. Of ga met gewichten werken. Zorg voor goede begeleiding, bijvoorbeeld in de sportschool.

9. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten geven veel verzadiging en zorgen dat de spiermassa op peil blijft. Dit is erg belangrijk, want juist spieren zorgen voor een verhoogde stofwisseling. Eiwitten zitten vooral in eieren, zuivel, vis, peulvruchten en noten. Maar ook een maaltijdvervanger kan helpen. 

10. Minder koolhydraten en zo min mogelijk suiker      De meeste diëtisten en afslankboeken richten zich niet langer op het verminderen van vet, maar op het beperken van koolhydraten. Koolhydraten verhogen het glucosegehalte in het bloed, waarna insuline moet worden afgegeven om dat gehalte vervolgens weer te verlagen. Juist insuline stimuleert de opslag van vet in het lichaam! Bovendien verzadigen koolhydraten minder snel waardoor je de kans loopt veel meer brood en pasta te eten dan je verbrandt. Minder koolhydraten dus! Verban ze echter niet uit je dagmenu, de juiste koolhydraten geven je lichaam de juiste energie en voedingsstoffen zoals groenten, fruit, peulvruchten en havermout. Eet hiernaast vooral minder suiker. Want dat levert louter loze calorieën!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *